- Kezdőlap
- Rendezvények
- Cégek, vállalkozások
- Képgaléria
- Videótár
- Gönc ITS
- Szennyvíz
- Munkalehetőségek
- Uniós pályázatok
- Belügyminisztérium pályázatok
- Archívum
- Elektronikus ügyintézés
- Kerékpárút Pályázat
- VP út pályázat
- Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat 2023
- Adatkezelési tájékoztató
- Közérdekű adatok
MFP-AEE/2019 Orvosi Eszköz
MFP-OUF/2019 Óvoda udvar
MFP-KKE/2019 Eszközfejlesztés belterületi közterület karbantartására
Gönci Pálinkamustra 2021.
Versenyszabályzat
A versenyt kiíró, rendező:
Gönc Város Önkormányzata (3895
Gönc, Kossuth Lajos utca 71.)
A verseny célja:
·
a pálinka, mint Hungaricum népszerűsítése
határon innen és határon túl,
·
a versenyen résztvevő pálinkák megmérettetése,
·
a pálinka kulturált fogyasztásának
népszerűsítése,
·
a minőség javítása, a bérfőzetők és magánfőzők saját
eredményeinek közlésén keresztül,
·
a pálinkával kapcsolatos fogyasztói szemlélet
pozitív befolyásolása
A verseny meghirdetésének köre:
- A határon inneni és a határon
túli magánfőzők és bérfőzetők
Nevezés helye, módja:
3895 Gönc, Kossuth Lajos utca 71.
, a Polgármesteri Hivatalban személyesen, vagy postai úton.
Érdeklődni a +36 46/588-355 telefonon lehet.
Nevezési határidő:
- 2021. július 16., péntek 9.00
óra
Nevezési minta:
- Magán és bérfőzetőknek
fajtánként minimum 1 X 0,5 liter
- Egy személy maximum 4 mintával
nevezhet (4x 0,5 liter).
Nevezési díj
- Mintánként 500.-Ft. Az összeg befizethető személyesen a minták
leadásakor, vagy a postai úton leadott minták esetében az alábbi számlaszámra
utalva: "Gönci Barack Ünnep"
50463574-10002539
(Közleménybe a versenyző nevét és „Pálinkamustra 2021.” –et írjuk)
Nevezési feltételek:
Minden versenyző a kitöltött
nevezési lappal nevezhet csak, amivel elfogadja
a versenyszabályzatot.
Minden nevező a versenyen saját
felelősségére vesz részt. Az általa leadott minta jogszerű előállításáról,
birtoklásáról saját felelősségére a nevezési lap aláírásával nyilatkozik. A
szervező a versenyre leadott minták tekintetében semmiféle felelősséget nem
vállal, a bírálat után megmaradt minták a nevezők részére nem kerülnek
visszaadásra.
Zsűrizés, értékelés:
- 2021. július 16, péntek
10.00-15.00 Zártkörű bírálat
Eredményhirdetés időpontja és
helye:
- 2021. július 16, péntek 18.00, Gönci Barack Ünnep nagyszínpad.
Verseny fővédnöke: DR. NAGY ISTVÁN AGRÁRMINISZTER
Verseny védnökei: Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő, Bánné
dr. Gál Boglárka a B-A-Z Megyei Közgyűlés elnöke, Dr. Alakszai Zoltán B-A-Z
megyei kormánymegbízott
Versenyigazgató: Kovács Hagyó András
Díjazások:
Tárgyjutalomban és oklevélben
részesül:
- a verseny legjobb pálinkája
(Champion díj)
- Gönc Város legjobb
barackpálinkája
Arany-, ezüst- és bronz
oklevelek:
A résztvevők a versenyen elért
eredményüknek megfelelően a szervezőtől névre szóló oklevelet kapnak
Meghirdetett versenykategóriák:
1. Kajszibarack pálinkák
2. Almatermésűek
3. Egyéb csonthéjasok
4. Bogyósok, szőlőből készült
pálinkák
5. Gyűjtött erdei vagy vadon
termők és egyéb gyümölcsök:
6. Érlelt és ágyas pálinkák
7. Likőrök
Bírálólap:
- Az értékelő lapok nyomtatott
formában bíráló bizottságonként kerülnek kitöltére. Minden pálinkát 3 fős
bizottság értékel konszenzusos eljárással, a bírálólapra a közösen kialakított
véleményt írják fel.
- Tisztaság: 5 pont: nem
optikai tisztaság, hanem párlat tisztaság. Az előutópárlat és egyéb
technológiai hibákból származó (pl.: penészes cefre, ecetesedés, merkaptán, kén
stb.) hibákat vizsgálják illat alapján. 5 pont, ha nem érezhető ilyen hiba. A
hibák mértékétől és mennyiségétől függően vonnak le pontot.
- Gyümölcskarakter: 5 pont: illat
és íz alapján vizsgálják, mennyire felel meg a megnevezésben szereplő
gyümölcsfajtának. Ha egyáltalán nem annak a gyümölcsnek az illatát és ízét
érzik, vagy abszolút neutrális,akkor 1 pont. Innentől kezdve, minél jellegzetesebb,
intenzívebb, kellemesebb, úgy nőhetnek az adott pontok 5-ig.
- Szájérzet: 5 pont: itt
vizsgálják a szájban érezhető ízeket, azok maradandóságát, kellemességét,
eleganciáját
- Harmónia: 5 pont: itt a
termékről alkotott összbenyomásokat, az íz, illat harmóniáját értékelik. Minél
jobb, annál több pont. Figyelembe veszik, hogy az illat és az íz összhangban
van -e. A kóstolás után az íz megfelel-e annak az elvárásnak, amit a szaglás
után támasztottak a termékkel szemben.
Az éremhatárok a következők:
- arany: 18,0 - 20,0 pont
- ezüst: 16,0 - 17,0 pont
- bronz: 14,0 - 15,0 pont
Egyéb feltételek:
- A vizsgálatra kerülő minták
sorrendjét a versenyigazgató előre köteles meghatározni. Minden esetben a
közömbösebb ízű, illatú termékekkel kell kezdeni a bírálatot, majd az áthatóbb
ízű, illatú termékek következnek. Először az alacsonyabb alkoholtartalmú minták
kerülnek a zsűri elé. A minták alkoholtartalma
kategóriánként kerül ‒ mint
információ ‒, a bírálatok során a zsűritagok felé.- Azonos típusú termékek esetében
az illat- és az ízhatás növekedése szerint kell a mintákat besorolni.
Sorozatvizsgálat esetén lehetőleg azonos íz- és illatjellegű termékeket
ajánlatos bírálni.
- Az a személy, aki a minták
szállításában, raktározásában, előkészítésében, felszolgálásában közreműködik,
nem lehet a zsűri tagja.- A versenyszabályzat megsértése esetén, az érintett
bizottság zsűri tagját a versenyigazgató felmentési joga alapján mentesíti a
további bírálat alól.
- Az egyes vizsgálatok között
ízhatást közömbösítő anyagokat kell fogyasztani a bírálóknak. Ezek az anyagok
lehetnek: ivóvíz, ásványvíz, kifli, sajt vagy alma. A bírálat során megfelelő
időközönként pihenőt kell elrendelni. A bírálati potenciál megítélése a
versenyigazgatónak az elsődleges feladata.
- A bírálat során a zsűri elnöke
által irányított értékelő megbeszélésen kívül tételekkel kapcsolatban beszélgetni,
a termékekre utaló megjegyzéseket tenni tilos.
- Az adatfeldolgozás során
kizárólag a versenyigazgatónak szolgáltatható adat, melyek az eredmény kihirdetéséig
titkosnak minősülnek.
Gönc, 2021. június 9.