• Gönc város honlapja
  • Gönc város honlapja
  • Gönc város honlapja
Ivóvíz


Telep-program


Uniós pályázatokEseménynaptár
Október 2020
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Névnap
Ma 2020. október 25., vasárnap,, Blanka és Bianka napja van.
Holnap Dömötör napja lesz.Károlyi Gáspár szobra Göncön

 

A Vizsolyi Biblia megjelenésének háromszázadik évfordulóján, 1890-ben Károlyi Gáspár gönci papnak, a Vizsolyi Biblia fordítójának a gönci református templom kertjében szobrot állított a „magyar protestáns közösség”.  A gyönyörű környezetben lévő szobrot Mátray Lajos György mintázta, bronzba öntését a fővárosi Schlick-féle Vasöntöde és Gépgyár végezte. A magas márvány talapzaton egész alakos, ülő szobrot gúlaszerűen komponálta meg a szobrászművész, a prédikátor kezében toll és a Biblia.

Károlyi Gáspár arcát nem ismerjük. Hű tanítványok le nem rajzolták, festőbarátok, s tisztelők meg nem festették. Vagy nem maradtak fenn alkotásaik. A kései művész, Mátrai Lajos, úgy mintázta meg a készíttetők kegyes elgondolása szerint, hogy minden bibliafordító reformátorból – kinek a műveit Károli felhasználta segítségül – legyen benne egy-egy jellegzetes vonás. Arcáról egyszer Sylvester János evangéliumi humanizmusa, máskor a Heltai Gáspár mohó művelődési szomja, majd Méliusz Péter zuhogó szenvedelme, illetve Félegyházi Tamás alázata villan elénk. Károlyi Gáspár, nemcsak mint magyar bibliafordító áll az ő vállukon, hanem mint a harmadik nemzedékbe tartozó reformátori személyiség is az ő vonásaikat összegezi. Mint bibliafordító, mint teológus, mint pásztor, és mint ember egyaránt több az egyénnél, több önmagánál – típus, akiről mindazt az áldást leolvashatjuk, amit a reformáció adott.

Díszesen faragott tölgyfa karszékben ül az istenes vénember. Hosszú papi ruhája a csizmáját lábfejig eltakarja, csipkés nyakú és kézelőjű inget visel. Térdére fektetve a nyitott Biblia, kezében lúdtoll, hogy jegyezze „magyar nyelven az egész Bibliát, melyet eleitől fogva sokan igyekeztek megvalósítani. Tekintetében az a nyugodt világosság tükröződik, amely egész életét és minden tanítását jellemzi. Alakja számunkra így maradt meg ércbe öntve. És így látjuk őt Bibliáján keresztül is.

 

Kárpátutak: Észak-Magyarország, Felvidék és Lengyelország ...

A szobor talpazatára a következő felirat vésetett fel: „KÁROLYI GÁSPÁR/ BIBLIAFORDÍTÓ EMLÉKÉRE/ ÁLLÍTOTTA/ A MAGYAR PROTESTÁNS EGYHÁZ/ 1890"

 

  
E-ügyintézés

e_ugyintezes

Elérhetőségek

Gönc Város Önkormányzata
3895 Gönc, Kossuth u.71.


Tel: 06-46-588-355
Fax: 06-46-588-355
E-mail: polgarmester@gonc.hu